Atık Yağlar

;

Atık Yağlar

Atık yağ, kullanılmış benzinli motor, dizel motor, şanzıman ve diferansiyel, transmisyon, gres ve diğer özel taşıt yağları ile hidrolik sistem, türbin ve kompresör, kızak, açık-kapalı dişli, sirkülasyon, metal kesme ve işleme, metal çekme, tekstil, ısıl işlem, ısı transfer, izolasyon ve koruyucu, izolasyon, trafo, kalıp, buhar silindir, pnömatik sistem koruyucu, gıda ve ilaç endüstrisi, kağıt makinesi, yatak ve diğer özel endüstriyel yağlar ve endüstriyel gresler, kullanılmış kalınlaştırıcı, koruyucu, temizleyici ve benzeri özel müstahzarlar ve kullanıma uygun olmayan yağ ürünlerini kapsamaktadır.

Dünyamız için en önemli içme suyu kaynağı yeraltı su kaynaklarımızdır. 1 litre atık yağ içme suyu kaynaklarına karıştığında 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. aynı zamanda göller, nehirler ya da denizlere karışan atık yağlar yoğunluklarından atık yağlar yoğunluklarından dolayı suyun yüzeyinde kalır. bu durumda yüzeyde tabaka oluşturan yağlar nedeniyle güneş ışınları su altında yaşayan canlılara ulaşamaz ve hayatlarını riske atar.  





Atık yağlar aynı zamanda toksik özelliğe sahip olduklarından lavabolara dökülüp evsel atıksular ile karıştırılması da kanalizasyon borularını tıkaması nedeniyle çok sakıncalıdır.

Atık yağların çöpe dökülmesi de bir çözüm olmamakla birlikte, dökülen yağlar depolama alanında sık sık yangın çıkmasına neden olmaktadır.

Yukarıda sıralanmış olan durumların oluşmaması için atık yağlar diğer atıklardan ayrı şekilde toplanmalı, depolanmalı ve lisanslı firmalar aracılığı ile geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilmelidir.  



Kaynak:
https://sifiratik.co/2018/09/28/atik-yaglar-neden-zararlidir/
21.12.2019 tarih ve 30985 sayılı Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği