20-20-20 Kuralı

;

20-20-20 Kuralı

Gününü bilgisayar başında geçirenler mutlaka bu önerileri okumalı.
Günün büyük çoğunluğunu kapalı ortamlarda ekran karşısında geçirenlerin gözlerini koruyabilmeleri için basit ama etkili bir kural var:

20-20-20 kuralı. 
Nedir bu kural? 20 dakikada bir, 20 saniye süresince, 20 feet uzağa (yaklaşık 6 metre) bakarak gözlerinizin dinlenmesine imkân tanıyabilir, göz kuruluğunun önüne geçebilirsiniz.

Ekranların yaymış olduğu zararlı ışınları azaltması nedeni ile bilgisayarınızın ekranına filtreli koruyucu takabilir, özel kaplamalı gözlük camları kullanabilirsiniz. Ayrıca ekranla gözümüz arasındaki mesafenin en az 40 santimetre olmasına özen göstermelisiniz.

Bilgisayar gözlerinize zarar vermez; ama göz yorgunluğu ve kuruluğuna neden olabilir. 
İnsanlar genel olarak normalde bir dakikada 15-20 kez gözlerini kırparlar. Ama konsantrasyon seviyesi arttıkça, kırpma sayısı azalır. Bilgisayarda çalışırken dakikadaki göz kırpma sayısı 5’e düşer ve göz sürekli açık olduğu için gözyaşı buharlaşıp uçar. Bu da gözlerinin kurumasına sebep olur. Uzun süre bilgisayarda çalışırken bilinçli bir şekilde gözleri daha fazla kırpmakla gözyaşı tabakası ve gözlerin nemliliği korunmuş olur.

Göz kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.
Sağlıklı bir insanın ilk göz kontrolünün 12-18 ay arasında mutlaka yapılması gerekir. Daha sonra ise en geç 2 yıllık periyotlarda göz muayenesinin tekrarlanması göz sağlığınız için önemlidir. Ailenizde diyabet, yüksek tansiyon veya göz hastalığı varsa mutlaka hekiminizle paylaşmalısınız. Ailenizde göz bozukluğu varsa, bu hastalığın genetik olarak sizde olma ihtimalini göz önünde bulundurarak kontrollerinizi daha erken sürelerde yaptırmalısınız.

Gözlerinizdeki problemleri göz ardı etmemelisiniz.
Gözleriniz kaşıntılı veya kırmızı ise, soğuk kompres, antihistaminik veya antialerjik göz damlaları ile yatıştırabilirsiniz. Gözünüze kum kaçmış gibi hissediyorsanız temiz su veya gözyaşı damlası ile durulayabilirsiniz. Gözlerinizde ağrı, şişme, ışığa duyarlılık, koyu kayan noktalar, ışık çakmaları gibi değişiklikler söz konusuysa mutlaka hekiminizle paylaşmalısınız.




Kaynak:
https://indigodergisi.com/2018/12/goz-sagliginda-20-20-20-kurali-nedir/
https://www.dunyagoz.com/tr/kurumsal/haberler/20-20-20-kuralina-kulak-verin
https://hisarhospital.com/saglikli-gozler-icin-bu-onerileri-dikkate-alin/